A "mousse" szó a francia nyelvből származik, és jelentése hab vagy habos állagú desszert. Az étel világában a mousse egy könnyű, légies krém, amelyet gyakran tejszínhabbal vagy tojásfehérjével készítenek, illetve különböző ízesítésekkel tesznek még ízletesebbé. A mousse különféle édes vagy akár sós formában is előfordulhat, és népszerű választás, ha valami gyengéd, de ízletes desszertre vágyunk.
Példák mousse-okra:
- Csokoládé mousse: Gazdag, krémes desszert, amelyet általában olvasztott csokoládéval, tojással és tejszínhabbal készítenek.
- Gyümölcs mousse: Friss gyümölcsök, például mangó, eper vagy málna pürésítésével és tejszínhabbal készített könnyű desszert.
- Sós mousse: Olyan verziók, mint például lazac vagy avokádó mousse, melyek előételként vagy kanapéként szolgálhatnak.
- Kávé mousse: Aromás desszert, ahol a kávé adja az íz alapját, és a tejszínnel együtt selymes textúrát alkot.
- Fehér csokoládé mousse: Ennek a változatnak finomabb, édesebb íze van a fehér csokoládénak köszönhetően, amit gyakran gyümölcsökkel és díszítésekkel tálalnak.