Az "apértif" szó jelentése a magyar nyelvben alapvetően egy olyan italra utal, amelyet étkezések előtt fogyasztanak, hogy serkentsék az étvágyat. Az apértifek általában alkoholtartalmúak, de nem mindig, és sokféle formát ölthetnek: lehetnek kesernyések, édesek, szénsavasak vagy simák. A cél mindenképpen az, hogy felkészítse az emésztőrendszert a közelgő ételre, és nyugodt, kellemes hangulatot teremtsen a társasági együttléthez.
Apéritif példák listában:
- Pernod: egy édes, ánizsízű francia ital, melyet jéggel és vízzel hígítanak.
- Campari: kesernyés aroma, gyakran narancsszelettel és szóda vagy prosecco kíséretében.
- Prosecco: könnyed, buborékos ital Olaszországból, amely szinte bármilyen előételhez illik.
- Negroni: gin, vermut rosso és Campari házassága, egy ikonikus olasz koktél.
- Aperol Spritz: Aperol, prosecco és szódavíz kombinációja, jéggel és narancsszelettel.
- Vermut: édes vagy száraz, ízesített bor alapú ital, mely lehet magában vagy koktél részeként fogyasztva.
- Sherry: spanyol erősített bor, különböző száraz és édes változatokban elérhető.
Az apértifek célja nem csak az, hogy étvágygerjesztőként funkcionáljanak, hanem hogy megadják a társasági esemény alaphangulatát is. Ünnepélyes, de ugyanakkor kötetlen bevezetés egy baráti vacsorához vagy családi ebédhez.
Vissza az előző oldalra